Positieve intentie

Onbewuste patronen en positieve intentie

Een groot deel van ons -volwassen- gedrag wordt aangestuurd door onbewuste patronen (een interactieve structuur van overtuigingen, emoties en gedrag) die vaak al ontstaan zijn in de kindertijd. Dat kunnen prima patronen zijn waar we goed op functioneren. Het gebeurt echter ook weleens dat die patronen en bijbehorend gedrag ons in het volwassen leven juist belemmeren in het leven dat we willen leiden. Als kind hielpen die patronen ons bij de vervulling van onze behoeften en vaak ook om te overleven. In het volwassen leven werken ze soms juist averechts.

Als je op onderzoek gaat naar die patronen kom je er vaak achter dat die patronen ontstaan zijn vanuit een positieve intentie namelijk: jezelf veilig houden, zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt, overleven.

De nerven van de bloemblaadjes op de foto zorgen ervoor dat de bloemblaadjes voedsel krijgen, dat ze kunnen groeien. Pas als het licht erop schijnt zie je die structuur. Als we ons licht laten schijnen op de onderliggende patronen die gedrag aansturen dat we als negatief ervaren, zien we dat ook die structuur ooit ontstaan is vanuit een positieve intentie, vanuit het zorg dragen voor ons zijn.

Ons hele systeem (de samenwerking en onderlinge beïnvloeding van onze zenuwen, hersenen, organen, lichaamssensaties, gedachten, energie en gedrag) heeft altijd het beste met ons voor. Datzelfde systeem weet alleen niet altijd dat datgene wat ooit positief werkte, dat op een bepaald moment niet meer doet. En soms kan het systeem op dat moment nog geen betere manier vinden. Gelukkig kunnen we daar iets aan doen. Onder andere door contact te maken met het onbewuste waar we de patronen die ons gedrag aansturen bewust kunnen maken en kunnen aanpassen.

Het begrip positieve intentie kan ook helpen wat milder naar onszelf en anderen te kijken. Wat we als negatieve eigenschappen van onszelf ervaren kan ermee te maken hebben dat ons onbewuste -en zo kan dat ook voor het gedrag van andere mensen gelden- nog steeds oude patronen volgt en er nog geen nieuw en beter patroon gevonden is. Soms zijn wijzelf en anderen ons er gewoonweg niet van bewust. Het wil ook niet zeggen dat we ons eigen gedrag -en zo kan dat ook voor het gedrag van anderen gelden- niet proberen te veranderen. Als we niet weten dat het onbewuste patronen zijn proberen we vaak met rationele argumenten en wilskracht dingen te veranderen en dat lukt niet altijd. Uit eigen ervaring weet ik dat dat best wat frustratie kan opleveren. Om dan te bedenken dat je eigen systeem (en ook dat van anderen) het eigenlijk alleen maar goed voor je bedoelt, kan dan weer even een wat milder perspectief bieden.

Ik vind dat toch best lief van dat systeem….dat het je zo wil helpen.