Werkwijze: uitgangspunten
Als psychosociaal therapeut werk ik vanuit een paar uitgangspunten. Onderstaande toelichting is slechts een korte uitleg. Als je meer wilt weten neem dan gerust contact met me op via het contactformulier, mail of telefoon
1. Holistische visie
Ik ben opgeleid als psychosociaal therapeut en werk vanuit een holistische visie op het mens- zijn. Het holisme bekijkt de mens als geheel en gaat er vanuit dat alle aspecten van het mens- zijn met elkaar verbonden zijn en elkaar kunnen beïnvloeden. Gedachten, energie, gevoelens, het lichaam en de ziel zijn allemaal essentiële dimensies van het mens- zijn en een blokkade of disbalans op het ene vlak heeft vaak gevolgen voor de balans op een ander vlak. Bij het bereiken van een doel of het aanpakken van een probleem kunnen we gebruik maken van al deze dimensies in onszelf.
2. Unieke Balans
Alles in de natuur heeft een unieke, natuurlijke staat van zijn waarin er balans is binnen en tussen de delen van het geheel. Alles wat leeft, doet dat echter ook altijd in interactie met andere levende wezens en de omgeving; leven is in de kern een dynamisch proces van ontwikkeling in verbinding. Ook als mens hebben we een natuurlijke staat van zijn waarbij we kunnen leven vanuit- en in overeenstemming met wie we in essentie zijn. Vanaf het moment dat we geboren worden (en vaak zelfs al in de baarmoeder) is er echter ook altijd al een interactie met de buitenwereld die ons kan laten groeien, maar ook kan zorgen dat onze natuurlijke balans verstoord wordt en we bij onszelf vandaan geraken. Misschien lopen we trauma’s op, zijn we gaan geloven in negatieve verhalen over onszelf of de wereld of hebben we bepaalde rollen aangenomen die niet bij ons pasten. Doel van mijn coaching en therapie is om de unieke balans die ieder mens eigen is weer te herstellen zodat je weer vanuit- en in overeenstemming met je eigen essentie kunt leven. Onderdeel van mijn werkwijze is de cliënt haar/zijn/hun eigen hulpbronnen te leren gebruiken zodat zij/hij/hen in de toekomst ook zelf de balans weer kan herstellen.
3. Wielwerkmethode
Als coach en therapeut maak ik gebruik van de Wielwerkmethode. Het wiel is zowel proces, de cyclus van het leven, als geheel van de fundamentele elementen waaruit het leven bestaat. Het wiel volgt de wetten van de natuur; creatie en verval, opbouwen en afbreken, vloed en eb, licht en donker. Wij zijn ook onderdeel van de natuur en in ons werken dezelfde natuurwetten. Door naar de natuur te kijken kunnen we leren hoe ons ontwikkelingsproces verloopt, in welke fase we ons bevinden, welke kwaliteiten van mens zijn daarbij horen en hoe we dat alles kunnen beïnvloeden. Door je te verbinden met die processen en aspecten kun je onderzoeken in welke vorm en mate zij bij jou aanwezig zijn en of en waar er eventuele blokkades en disbalansen zijn. Het fundament van het wiel bestaat uit de vier windrichtingen die gekoppeld zijn aan de seizoenen en basiselementen van het leven. De kwaliteiten die daarbij horen vinden we ook in onszelf. Zo staat het oosten voor de lente en het element lucht. In onszelf is dit gebied gekoppeld aan onze gedachten. Het zuiden staat voor de zomer en het element vuur en is gekoppeld aan onze energie. Het westen staat voor de herfst en het element water en is gekoppeld aan onze emoties. Het noorden staat voor de winter en het element aarde; deze windrichting is gekoppeld aan ons lichaam. Lees meer over Wielwerk op de opleidingssite.
4. Ik- grens bewustzijn
Naast de Wielwerkmethode gebruik ik de door Nick Blaser ontwikkelde theorie en bijbehorende technieken over het Ik-grens bewustzijn. Naast een fysieke grens die wordt bepaald door ons lichaam, hebben we ook een gevoelsmatige grens die onze innerlijke wereld scheidt van de wereld daarbuiten. We weten allemaal wat we bedoelen als we het over onze grenzen en die van een ander hebben. Omdat deze grenzen echter onzichtbaar zijn en we niet geleerd hebben er een duidelijke taal en betekenis aan te geven, weten we vaak niet hoe we ermee moeten omgaan. Terwijl deze grenzen fundamenteel zijn in onze beleving van ‘zelf’ en ‘ander’.
Nick Blaser heeft deze ik-grenzen onderzocht en er context en verdieping aan gegeven. Dit heeft hij o.a. gedaan door de metafoor van 'de tuin' te introduceren. We hebben allemaal een persoonlijke ruimte met een grens naar binnen en naar buiten. Die persoonlijke, innerlijke ruimte kun je je voorstellen als een tuin waar onze gevoelens, beelden, ervaringen, opdrachten, meningen en verantwoordelijkheden de bouwstenen van zijn. Door middel van visualisaties en tafelopstellingen[1] kunnen we de bouwstenen van die tuin verkennen en onderzoeken of we de grenzen en de toegang tot onze tuin wel prettig en effectief vinden. Daarna kunnen we die bouwstenen, grenzen en toegangspoort eventueel aanpassen en veranderen.
[1] Met kapla houtjes en poppetjes beeld je op tafel je eigen tuin, grens en toegangspoort uit (en vaak ook die van een ander)
5. Fundamenteel niveau en begrip
Ik vind het belangrijk het probleem of doel waar de cliënt mee komt op een fundamenteel niveau aan te pakken; dan is de kans op blijvende verandering het grootst. Daarnaast vind ik het van belang dat ik kan uitleggen wat ik doe en waarom ik er vanuit ga dat het werkt. Als je zelf begrijpt hoe iets werkt kun je op je eigen kennis vertrouwen in plaats van op die van de therapeut en bovendien kun je die kennis dan ook zelf toepassen en/of aanpassen in je gebruik ervan.
6. Alle kennis bevindt zich in de cliënt
De cliënt heeft alle kennis die nodig is om een probleem aan te pakken, doel te bereiken en weer in balans te komen. Als coach en therapeut sta ik er slechts naast om de cliënt te helpen die kennis te ontsluiten en weer in contact te komen met alle mogelijkheden, kwaliteiten en hulpbronnen die in de cliënt zelf besloten liggen.